Niemand leest eigenlijk nog lange teksten op internet. De inzet van multimedia is dan ook belangrijk. Het gebruik van voldoende film, of foto materiaal. Dit maakt je geschreven teksten visueel aantrekkelijker en daarmee toegankelijk. Je hoopt er immers toch op dat je artikelen worden gelezen. Al kan het ook zijn dat je te maken hebt met kleinere of grotere hoeveelheden tekst, en wat kun je technisch in een tekst doen om je bezoekers aan het lezen te krijgen?

Snack en scanbaar schrijven

Wat is scanbaar schrijven?

Scanbaar schrijven is een tekst aanbieden waar je bezoeker makkelijk door heen kan scannen, zonder het perse aandachtig te hoeven te lezen.

Al probeer je de bezoeker met een paar simpele technieken wel te verleiden tot het lezen van je tekst, maar je bezoeker mag ook je tekst gewoon door kijken (scannen) en daarin probeer je de tekst dan zo aan te bieden, dat door dit scannen van je tekst toch nog iets wordt opgepikt.

Hoe doe ik dat dan?

Je kan diverse technieken gebruiken om je tekst zo te maken dat deze voor je bezoeker scanbaar is te lezen.

 • Gebruik koppen
 • Gebruik lijstjes

Het gebruik van koppen

Het gebruik van koppen creëert secties in je tekst. Als je naar de tekst van dit artikel kijkt dan zie je dat een voorgaande koppen bestaat uit de titel: ‘wat is scanbaar schrijven’ en dat je inmiddels leest onder de kop: ‘Het gebruik van koppen’.

Door een tekst op deze manier aan te bieden, wordt je tekst scanbaar. De bezoeker kan de koppen snellen (scannen) en de secties uit de tekst filteren die voor hem interessant zijn.

Je probeert de bezoeker door het gebruik van de koppen duidelijk te maken dat je tekst is opgebouwd uit een paar verschillende onderdelen en hebt in die onderdelen structuur proberen aan te brengen door de inzet van deze koppen. De lezer kan hierdoor filteren op de koppen die je in de tekst aanbiedt en daar inhaken waar de tekst voor hem interessant is. Zelfs als je inhoudelijk niet de gehele tekst van dit artikel leest dan pik je door de koppen en de lijstjes te scannen toch nog informatie op.

Een lange lap tekst is visueel altijd minder aantrekkelijk dan een tekst waarin er is nagedacht over de structuur en de opmaak. Je wilt je bezoeker vast houden en het liefst uitnodigen tot lezen, en daarom is de opmaak visueel aantrekkelijk aanbieden dus een belangrijke actie voor ons als blogger.

Gebruik Alinea’s

Om tekst overzichtelijk te houden en je lezers niet te overladen is het aanbevolen om met alinea’s te werken, dit deelt je tekst op in paragrafen of in alinea’s. Wees daarin niet bang voor het voldoende gebruiken van ‘witregels’ door zinnen en alinea’s op tijd te stoppen.

Als je terugkijkt naar de tekst hierboven, dan zie je ook dat er gebruik is gemaakt van relatief korte alinea’s. Dit is om de bezoeker een behapbare tekst te geven, en hem niet te doen laten afhaken op een te flinke lap tekst.

Hierin is het ook goed om je te realiseren dat je tekst op diverse apparaten wordt aangeboden en het kan bijvoorbeeld zo zijn dat bij een smartphone al eerder je hele scherm is gevuld met tekst, waardoor een tijdige onderbreking van de tekst wenselijk is.

Maak gebruik van lijstjes

In een tekst zijn lijstjes vaak een goede methode om een bezoeker die is aan het scrollen door de test te doen laten stoppen met scrollen. Want wacht wat staat daar nu? 10 tips om….?

Je ziet het het is een goede manier om bezoekers te doen laten stoppen met het scrollen door een artikel en proberen te verleiden tot meer aandacht.

Wat kan ik doen om snack en scanbaar te schrijven?

 • Gebruik koppen
 • Gebruik lijstjes
 • Maak gebruik van alinea’s of witruimte
 • Gebruik foto’s, afbeeldingen of video
 • Gebruik eventuele linkjes in je tekst, en geef deze een andere kleur.

Ik schreef op dit blog een eerder artikel over speeddaten. Ik denk dat dit artikel een duidelijk voorbeeld laat zien van het gebruik van lijstjes. Ik geef in dit artikel een aantal voorbeelden van dingen die je beter wel of beter juist niet kan doen tijdens het speeddaten, en dat dus verpakt in een lijstje. In dit geval als trigger (uitnodiging) om een scrollende bezoeker om te toveren tot lezer met meer aandacht.

8 Comments

 1. Hele handige tips! Visuele media wordt inderdaad steeds belangrijker dan de tekst die er bij de media geplaatst wordt. Vooral bij beginnende blogs merk je dat mensen sneller afhaken als ze alleen maar grote lappen tekst zien staan.

  • Goeie tips. Is zeker belangrijk om het overzichtelijker te maken. Als iemand een kopje pakkend vind en een alinea leest, zijn ze snel ook geneigd de rest te lezen.

 2. Zo waar. Als ik een lange lap tekst zie dan ben je me kwijt. En scrol ik snel doorheen. Dus probeer mijn eigen blogs ook kort maar krachtig te houden. Dit artikel heb ik juist wel helemaal gelezen omdat er goede tips in staan 👍

 3. Klopt helemaal. Ik merk het erg aan mijzelf, als ik blogs tegenkom waar geen alinea’s en koppen zijn gebruikt klik ik vaak al weg omdat ik het vervelend vind lezen!

Write A Comment

Om deze website optimaal te laten functioneren, maken we gebruik van een techniek die cookies in de browser plaatst. We verwijzen voor meer informatie naar onze disclaimer en privacy policy. Je kan hieronder weigeren of accepteren. Cookie policy