Ik ben niet onbekend met bloggen, toch is derob.nl niet mijn eerste idee, en ook niet mijn eerste versie, of niet mijn eerste blog. Ik geef daarom hieronder een overzicht van mijn eerdere blogs en doorgelopen (blog) geschiedenis.

The day zero project

Mijn eerste ervaring met het gaan bloggen is denk ik het ‘day zero project’. Dit is een online project en komt er op neer dat je een lijst van 101 doelen samenstelt die je binnen 1001 dagen wilt bereiken.

Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik begon met dit project, en volgens mij is dit inmiddels ook al haar populariteit verloren. In ieder geval mogen doelen zo klein of groot zijn als jezelf wilt. Ik hield net als zoveel andere mijn stappen bij in een blog. Een van mijn eerste blogjes werd een feit, destijds via blogger.

Ik maakte het day zero project deels af, maar verloor uiteindelijk zin, tijd en motivatie. Ik stelde mezelf daarin vragen, was ik uiteindelijk niet verplichtingen na aan het jagen waar ik niet langer achter stond? Leverde bepaalde doelen nog wel (meer)waarde op, of was dat slechts opvulling van de door mij opgestelde lijst?

De doelen waren een leuk instrument voor het meemaken van een handje vol avonturen, maar ook niet meer dan dat. Ik haakte langzaam steeds meer af, waarmee er een einde kwam aan deze blog – periode.


Berlijnofielen.com

Ik wilde niet langer ‘to do’ lijstjes, zoals the day zero project. Ik wilde een blog over een bepaald onderwerp, 1 centraal thema. In de blog-wereld vaak aangemerkt als een niche.

Ik had inmiddels de stad Berlijn mogen ontdekken, en was daar nogal gecharmeerd van geraakt. Dit laatste zorgde ervoor dat ik nogal wat keren ben terug geweest. Ik wilde de stad onderste boven keren, om iedere hoek te ontdekken. Het ging tot mijn bezigheden behoren om de stad onderste te boven te google’n. Ik maakte lijstjes met ideeën voor ons volgende bezoek. Mijn enthousiasme over Berlijn dat zou mijn volgende thema, mijn niche worden.

In mijn zoektocht naar een blogplatform kwam ik terecht bij wordpress.com. Hier werd ook voor de eerste keer bloggen onder een eigen domein een feit, en dat werd berlijnofielen.com. (zonder hosting – domein via wordpress.com).

Ik realiseerde me dat later dat schrijven over alleen Berlijn me te smal was geworden. Ik was niet zo vaak (meer) in Berlijn, dat zorgde ervoor dat ik deels niet genoeg voeding kreeg om nog langer tot nieuwe artikelen te komen, en aan de andere kant trok de behoefte om te kunnen en mogen schrijven over iedere stad.

Ik verlangde naar een andere inzet, inzichten veranderde en er kwamen nieuwe ideeën. Uiteindelijk hield Berlijnofielen op met bestaan, en ging ik over op mijn nieuwe ideeën.

Mocht je wel iets over Berlijn willen lezen, dan zijn deze andere bloggers wat mij betreft een aanrader en bezoekje waard.


Ik merkten via berlijnofielen.com dat ik het leuk kon vinden om te schrijven over reizen, en dan met namen over steden. Ik wilde alleen wel kunnen schrijven over elke stad, in plaats van me te richten op slechts 1 stad. Ik woon niet zo gek ver van Maastricht en kwam daarmee op het idee om te richten op steden met een EU-regionaal karakter, zoals Aken, Luik of Maastricht. Daarnaast wilde ik in 2de instantie dan ook richten op bekende en minder bekende Europese steden.

In eerste instantie raakte ik wat verdwaald in te groot of ambitieus denken. In mijn eerste idee zou stedenster.com namelijk een ‘directory’ website worden, zoals bijvoorbeeld tripadvisor, yelp, like a local guide, maar al gauw kwam ik hier van terug en ontdekten ik dat ik een blog wilde, dat leek me dat toch iets meer persoonlijkheid te bieden.

De eerste versie van stedenster werd gemaakt via wordpress.com. Al hoorde ik later over eigen hosting en een eigen domein, waaronder je eigen wordpress – installatie draait. Ik maakten de overstap naar een eigen gehoste wordpress blog.

In mijn geval nam ik hosting en een domeinnaam via neostrada. Er ging een wereld voor me open, ‘themes’ (de layout), plugins, scripts en toen toch best wel wat mogelijkheden, toen nog wat overweldigend. Al bleef ik gemotiveerd om te puzzelen en om te klooien, er was een zogenoemde learning curve, waarin ik me steeds meer vaardigheid eigen wist te maken.

Al werd niet veel later mijn aandacht getrokken door een ander blog en website platform, namelijk squarespace., waar wordt gewerkt met een front end editor, en waar ik me niet teveel hoefde te bekommeren om themes, plugins of techniek, dat was wat ik destijds dacht te zoeken.

Ik wilde me volledig kunnen richten op content creatie, en daarom zo weinig mogelijk te maken hebben met technische achterkant en website – beheer. Mijn website onder het domein ‘stedenster’ was geboren.

Niet veel later had ik de indruk dat de naam ‘stedenster’ misschien te ambitieus was, of niet toereikend was aan de content die ik kon aanbieden. Ik schreef namelijk meestal over steden die haalbaar dichtbij waren, en minder over steden verder weg.

Een naam als stedenster geeft de indruk dat je bijvoorbeeld schrijft over New York, Parijs of Milaan, maar ik schreef over Maastricht, Keulen, Luik en Aken, daarmee kwam er een einde aan stedenster en nam ik nieuwe haalbare doelen in gedachten.

Ik creëerde wel in deze tijd een soort startpagina met een overzicht van andere reis en travel -bloggers, die lijst bestaat nog steeds.

Op http://stedenster.startsuper.nl

Ontdek daar rustig andere leuke bloggers.


Maastricht4you.com

Stedenster.com stopt, en ik hou alles wat dichterbij huis, meer haalbaar, en hoe leuk ik het om meer kwaliteit te kunnen bieden op 1 specifiek gebied, om daar je specialisme van te maken, daar je kennis te hebben te liggen? Mijn blog werd omgevormd van ‘stedenster’ naar ‘Maastricht4you.com’ waar ik vooral over Maastricht en omstreken zou gaan schrijven.

Ik blog op dat moment nog steeds via squarespace. Al merk ik al gauw aan mezelf dat ik het initiatief maar matig op gang krijg. Ik sta niet helemaal achter mijn concept. De motivatie is wat weg, en ik merk dat ik het te smal vindt worden om alleen over dit gebied te bloggen. Ik merk dat ik toch meer wil.

Ik heb ook steeds meer andere ideeën ernaast die niet in mijn concept passen. Ideeën zoals ‘ventileermeneer’ waar ik mijn gedachte wil kunnen ventileren, en een ander project draagt de naam dwangduivel, waar ik wil bloggen over angst en dwangstoornissen en het GGZ.

Ik heb mijn hostingspakket bij neostrada nooit opgezegd en omdat het niet passend was in mijn huidige formule van Maastricht 4 you, maar wel gehoor wilde geven aan mijn nieuwe ideeën, neem ik nieuwe domeinnamen, en een wordpress-installatie via mijn hostingprovider. Uiteindelijk blijken dit wat experimentele websites te zijn, die nooit verder echt goed van de grond zijn gekomen.

Al heeft al dit geknutsel wel het resultaat dat ik mijn vaardigheden heb kunnen vergroten rond het werken aan websites.

Ik merk later ook dat ik langzaam maar zeker begin af te knappen op squarespace als platform van mijn voorkeur, en een website gemaakt met wordpress de mijn voorkeur terug lijkt te winnen. Ik zal in een toekomstig artikel hier meer aandacht aan besteden.

Uiteindelijk houdt Maastrict 4 You en de wilde projecten die op niets uitliepen op te bestaan, en moest ik weer opnieuw mijn centrale vraag in overweging nemen; wat wil ik? Rond de opzet van mijn blog. Het antwoord op deze vraag is hopelijk deze website: ‘De Rob’.


derob.nl

De meeste bloggers zullen aanraden dat je voor het maken van een blog, het best een niche kan kiezen. Een niche is in het kortweg gewoon een duidelijk onderwerp waar je website over gaat. Gaat je website over reizen of over fitness?

Het hebben van een niche kan zogezegd verstandig zijn om duidelijkheid te hebben, de centrale vraag waar je website over gaat, is dan daarmee al beantwoord. Daarnaast kan het hebben van een niche daarmee dan ook bijdrage aan de branding (het beeldmerk) en de uniformiteit die je website uitstraalt. Bezoekers weten in 1 oogopslag waar je website over gaat en waar ze voor komen.

Al merkten ik aan mezelf dat ik 10 ideeën had, en daar wilde ik iets mee, zonder ik er 10 losse websites van zou gaan maken. (waarbij dan misschien 1 alle aandacht krijgt en de overige projectjes wat erbij hangen, en die dan niet zo van de grond komen). Mijn antwoord hierop is, dat ik misschien wel 10 verschillende ideeën wil bundelen binnen 1 en dezelfde website.

Alhoewel de uitdaging en de vraag dan wordt, hoe hou ik structuur in mijn website? Mijn antwoord daarop is door te werken met duidelijke categorieën .

Kortom mijn ideeën worden ondergebracht , gebundeld of verdeeld onder een aantal duidelijk gekozen en voor zichzelf sprekende categorieën.

Dat ziet er ten aanzien van verleden naar heden zo uit

 • Berlijnofielen
 • Stedenster
 • Maastricht for you

Is Categorie reizen

 • Dwangduivel

Is Categorie gezondheid

En zo gaan alle onderwerpen op in de gewenste of genoemde categorie.

Maakt dat de niche van de website dan niet vaag?
Ik denkt persoonlijk van niet, als de inhoud gewoon duidelijk is ingedeeld. Ik maak hierin wel eens een vergelijking met de grote magazine tijdschriften, waarbij je kan denken aan bladen als Linda, De Libelle, De Nieuwe Revue, het zijn allemaal bladen die bestaan uit meer dan 1 onderwerp, sommige van deze bladen hebben wel 10 onderwerpen, maar toch slagen ze er allemaal wel in om 1 duidelijk beeldmerk uit te stralen.

Ondanks de diversiteit van onderwerpen zit er opbouw in. logica, terugkeer van vaste onderwerpen, maar dus vooral dat duidelijke en vaste beeldmerk.

Naam mijn idee kan dat met een blog ook, diversiteit in je onderwerpen, maar toch de inhoud goed stroomlijnen, en het proberen te bieden van een duidelijk beeldmerk.

Dit blog draagt daarom mijn eigen naam: Rob maar dan als ‘derob.nl’. Waarin 10 onderwerpen samenkomen op 1 blog. Waarin alles wat in me leeft vertegenwoordigd kan en mag worden binnen 1 en dezelfde website.

Hopelijk is die diversiteit aan inhoud, duidelijk en fijn voor mijn bezoekers.

Dit alles (terug) op een eigen gehoste wordpress website, waar ik me voor nu goed thuis in lijk te voelen. Dus lees rustig door mijn artikelen, en laat eventueel een reactie achter.

Heb jij ook een blog – (geschiedenis), door veranderde inzichten?

Ik ben benieuwd en hoor het eventueel graag hieronder.

10 Comments

 1. Jeetje zo te lezen heb je ook een hele blog zoektocht gehad. Het is soms wel lastig om te bedenken wat je plan gaat zijn voor je blog, binnen welke niche te blijven oa. Wat is voor jezelf relevant, wat zullen mensen gaan lezen en leuk vinden etc. Je blog naam vind ik wel uniek, lekker houden zo. 😁

 2. Soms is het even zoeken wat precies past. Maar een mens heeft ook meerdere kanten waarom dan een blog niet? Variatie zorgt ook dat het interessant blijft. Ik lees met plezier, lijkt mij voldoende.

  • Rob Reply

   Het gaat me er inderdaad om dat het leuk is om te lezen, fijn om te merken wanneer dit lukt haha.

 3. Ja absoluut. Ik begon zo’n 17 jaar geleden en sindsdien is er veel veranderd. Zowel in Blogland, als in mezelf. Als ik nu mijn oude posts terug zie, dan zijn die echt wel heel anders dan nu.

 4. Wat grappig om te lezen hoe jij ontzettend grote zoektocht is ontwikkeld. Bij mij ging het eigenlijke erg simpel. Ik deed een opleiding,was op vakantie en zei dat ik wilde bloggen en na devakantie had ik een idee en ben ik begonnen.

  • Hahaha, precies zo ging het bij mij ook. Heel de vakantie samen nagedacht over domeinnamen en toen na de vakantie blog boeken gekocht en direct aangemaakt

 5. Ik wilde altijd al eens een website maken, want dat leek mij leuk! Toevallig las ik in die tijd veel over Brazilië en dat werd dus ook het onderwerp van de site. Ik ben blij dat ik een onderwerp heb gekozen die mij boeit en nog steeds boeit. Aangezien het werk wat je er in stopt! Doe vooral wat je leuk vindt en schrijf over de dingen die je boeien. Dan komt er vanzelf wat moois online 🙂

 6. Wat leuk om te lezen! Ik heb nog niet zo’n verleden, ik ben nog geen jaar aan het bloggen. Ik heb nog wel een hoop te leren maar dat komt wel!

 7. Leuk om te lezen over je zoektocht en dat dit uiteindelijk dan geleid heeft tot deze blog. Zolang je over iets schrijft dat je zelf leuk vindt zit je altijd goed.

Write A Comment

Om deze website optimaal te laten functioneren, maken we gebruik van een techniek die cookies in de browser plaatst. We verwijzen voor meer informatie naar onze disclaimer en privacy policy. Je kan hieronder weigeren of accepteren. Cookie policy