HET LEEK ME ALTIJD WEL LEUK OM EEN KEER TE SPEEDDATEN, MAAR AL GAUW HAD IK VRAGEN, ZOALS BESTAAT DIT WEL VOOR HOMO’S?

Een beetje zoeken op internet bracht me op de website van About Love. Ik schreef me in voor de nieuwsbrief en vervolgens raakte dit wat vergeten, tot afgelopen week mijn aandacht door die nieuwsbrief werd getrokken. De nieuwsbrief melden; ‘aanstaande vrijdag is er speeddaten in Amsterdam voor mannen tussen de 25 en 40 jaar. Ik raakte benieuwd naar dit en besloot om te gaan en me dus in te schrijven.

Wat is speeddaten eigenlijk? Het concept is dat je ongeveer tussen de 15 tot 20 personen spreekt, en je krijgt 4 minuten per persoon om te spreken. Je kan intussen je ‘match’ voorkeuren bij houden op een kaartje, zodat je nog overzicht houdt op of het met een bepaalde persoon wel of juist minder klikt.

Na mijn werk snelde ik nog even de stad in om wat nieuwe kleding te scoren, want kleding maakt de man? Ik kon niets vinden, en dus eindigde ik voor mijn gaderobe om daar dan maar het beste uit te trekken. Daarna snel zorgen dat ik de trein zou halen, in de richting van Amsterdam.

In de trein spookten enkele vragen door mijn hoofd. Ik had die ochtend gewoon nog gewerkt, waardoor ik om 6 uur in de ochtend al naast mijn bed stond, was dit nu wel zo slim om te doen? Ik voelde me best moe opeens. Ik werk namelijk in de zorg. Ook andere vragen hielden me wat bezig. Ik ben zelf 40 en de leeftijd is van 25 tot 40 jaar, zou ik daarmee niet wat aan de bovengrens rond leeftijd zitten? Ik kom uit Limburg, zouden er ook andere mensen uit andere streken van het land komen, is is het toch hoofdzakelijk publiek uit de Randstad? Zou ik me na een paar gesprekken, en een paar keer dezelfde vraag te krijgen niet een grijsgedraaide plaat voelen?

In Amsterdam aangekomen was het even zoeken, want het werd niet op de meest vindbare locatie ooit georganiseerd. De organisatie had gelukkig een duidelijke mail gestuurd met instructies over de route, en in no time was ik op locatie. De mensen kwamen langzaam binnen en bovenstaande vragen bleken onterecht. Het publiek was een mooie mengelmoes uit leeftijden, afkomst, kortom er was genoeg diversiteit.

Al gauw begon het speeddaten, en na 4 minuten klinkt een belletje om van gesprekspartner te wisselen, simpelweg door een tafel door te schuiven. In de gesprekken vielen me wat dingen op die je wel of beter niet kan doen, ik zet ze hier op een rijtje

WEL DOEN

 • Ondanks dit logisch lijkt, waas representatief in verzorging en kleding
 • Stel vragen
 • Durf te vertellen
 • Durf verrassend uit de hoek te komen, door bijvoorbeeld een ‘andere’ vraag te stellen, dan de vragen die je die avond al een paar keer hebt gehoord.
 • Wees een heer in (lichaams)-taal en opstelling.
 • Probeer ook in de pauze’s wat praatjes aan te knopen
 • Je krijgt een kaartje om je voorkeuren bij te houden, hou deze ook goed bij. Mogelijk onthoudt je niet alle namen of gezichten in 1 x.

NIET DOEN

 • Onverzorgd zijn: de eerste indruk op de korte tijd dat je elkaar spreekt is toch je uiterlijk en lichaamstaal
 • Hou geen monoloog over jezelf, zonder de andere persoon aan het woord te laten
 • Stel geen seksistische of onbehoorlijke vragen
 • Overcompenseerde jezelf niet, door bijvoorbeeld gemaakt heel hard te lachen aan je tafel, om maar uit te stralen: ‘kijk het hier bij mij eens gezellig zijn.
 • Wanneer je minder of zelfs geen klik hebt met iemand, blijf dan toch een respectvolle en positieve houding hebben.
 • Probeer te voorkomen dat je na het speeddaten meteen weg moet, zoals ik zelf meteen de trein moest halen, het kan helpen om erna te socializen.
 • Drink niet (te)veel, het is niet aantrekkelijk om in gesprek te zijn met iemand die is aan het lallen door teveel alcohol (of drugs)
 • Wordt niet intiem in deze algemene sfeer en gezelschap van meerdere.
 • Presenteer jezelf niet vanuit een slachtofferrol, door te klagen over zaken in je leven die niet goed gaan.

Na het speeddaten krijg je aan mail, waarin je voorkeuren kan aangeven per persoon, indien dat een match geeft: dat wil zeggen beide ‘ja’ selecteren, dan zorgt de organisatie ervoor dat je contactgegevens krijgt en is het aan jezelf verder contact te zoeken met deze personen.

Ik vond dit speeddaten een verfrissende manier van contact maken, even iets anders dan Grindr en Tindr, dat bijna kan voelen als apps die je hebt uitgespeeld? Of als apps die teveel om seksuele lust draaien? Het is zo digitaal, zo verstopt achter je telefoonscherm. Het voordeel van speeddaten is, het is in de echte wereld, je kan iemand aankijken, hebt gesprek en echt contact, en kan daarin kijken of het klikt. Dat is toch wel even iets anders dan al die apps en wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Author

8 Comments

 1. Stoer om te doen, ik heb de stap nog niet durven zetten. Leuk om nu een keer de kant van de man te lezen.

  • Rob Reply

   Dankjewel – haha op de website van About Love zie je dat ze dit aanbieden voor diverse doelgroepen, mocht je een keer de stap willen zetten, en nee ik promoot niets hier, gewoon mijn eigen (positieve) ervaring ermee die ik deel. 😉

   Rob

 2. Wat leuk om te lezen hoe dat er aan toe gaat, maar de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord… Was het een succes? Waren er verrassende successen en waren de mensen de moeite waard?

  • Rob Reply

   Het was een leuke ervaring, en je weet erna pas of je succes had, je geeft online je voorkeuren door, wanneer je beide ja scoort dan krijg je elkaar’s gegevens via mail. Ik had wel een paar matches. Dus leuk 🙂

   Rob

 3. Wat leuk maar ook doodeng. Ik weet nog wel dat ik het daten via een Datingssite al spannend vond. Maar het is wel stoer en gedurfd.

  • Rob Reply

   Het is zeker even spannend, maar als je die drempel eenmaal over bent ook een leuk avontuur om mee te maken.

   Rob

 4. Wat lijkt me dit eng zeg! Wat super tof dat je zo het diepe in bent gesprongen. Ook dat je helemaal uit Limburg komt en deze kans pakt in Amsterdam. Je hebt inderdaad gelijk, het is een veel meer verfrissende manier dan via de telefoon. Al kan via de telefoon wel de 1e stap zijn naar een echte ontmoeting, zo heb ik mijn vriend ook leren kennen en zijn we al 4.5 jaar weer samen. Denk je dat je iemand leuks bent tegengekomen tijdens het speeddaten?

  • Rob Reply

   Ik heb ook relaties gehad die op apps zijn begonnen, ondanks dat was dit wel verfrissend als vertrekpunt.
   Daarnaast: ik had inderdaad een paar matches, maar dat weet je pas achteraf online, en omdat je dan elkaar pas 4 minuten hebt gesproken is het even afwachten wat er wel of niet gebeurd. maar leuk dat je het al een goede tijd uithoudt met je partner en dus die wel gevonden hebt. 🙂

   Rob

Write A Comment

Om deze website optimaal te laten functioneren, maken we gebruik van een techniek die cookies in de browser plaatst. We verwijzen voor meer informatie naar onze disclaimer en privacy policy. Je kan hieronder weigeren of accepteren. Cookie policy