De look and feel van je wordpress website wordt bepaald door je thema (lay-out). In dit artikel ga ik zo goed mogelijk in op onderstaande vragen rond het gebruik van een thema.

 • Hoe zit het met het verschil tussen een gratis en een betaald thema?
 • Weet je een leuk thema voor mij blog?
 • Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een nieuw thema?
 • Hoe installeer ik mijn (nieuwe) thema?

Ik doe in dit artikel mijn best om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wat is een theme?

Een thema is de look and feel van je website, de layout. Niet geheel onbelangrijk, want iedereen wilt een aantrekkelijke website die bezoekers trekt.

Je kan bijvoorbeeld op wordpress.org door een soort bibliotheek bladeren, rond een aantal aangeboden thema’s. Al zijn er meer manieren om aan thema;s te komen, maar daarover later in dit artikel meer.

Je kan ook gewoon naar je eigen wordpress website gaan (eigen gehoste versie)en dan in het menu te kiezen voor ‘weergave’ en dan ‘themes’. Vervolgens klik je op ‘nieuwe toevoegen’. Hier kun je ook rustig zoeken op diverse thema’s,

Theme’s zijn vaak toegespitst en ontwikkeld rond een bepaalde categorie website, zo heb je bijvoorbeeld thema’s voor een blog, of juist voor een webshop of misschien voor een meer zakelijke website, het is maar net wat je zoekt.

Hoe zit het met gratis thema’s en premium thema’s?

We maken onderscheid tussen thema’s die gratis zijn of thema’s die premium zijn. Dit laatste zijn simpelweg de thema’s die je moet betalen.

In sommige gevallen is een gratis thema een wat uitgekleden versie van een premium thema. Het gratis thema heeft dan simpelweg niet alle functies en mogelijkheden die het thema wel kan bieden, en als je die wel wilt, dan zul je moeten overgaan op het aanschaffen van het thema.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een premium theme een slider biedt, die het gratis thema niet heeft, of dat het gratis thema maar 1 manier heeft waarin je artikelen worden weergegeven, maar dat het betaalde thema je hier meer mogelijkheden in geeft.

Wil je een thema dat alle functionaliteiten heeft en een meer professionele indruk geeft, dan is in vele gevallen een premium thema meer aanbevolen.

Premium thema’s bieden vaak meer kwaliteit, rond de look and feel, de manier waarop ze in elkaar steken en de functies die worden aangeboden.

Ontwikkelaars van wordpress brengen ook ieder jaar een gratis thema uit, dat vernoemd is naar het jaar waarin het wordt uitgebracht.

Om een gratis wordpress theme te vinden, kun je daar simpelweg op zoeken, er is inspiratie genoeg te vinden, een kleine greep als voorbeeld…

Al kun je ook gewoon goed zoeken op google en er is meer dan genoeg te vinden.

Waar koop je een premium thema?

Het kan zijn dat je vroeg of laat toch een premium theme wilt. (een theme waar je voor betaald). Een theme dat vaak een opgepoetste look and feel heeft en meer functionaliteiten bezit.

Premium themes kunnen meestal worden aangeschaft op 2 manieren. Als eerste is dat je een thema koopt en dat gewoon eenmalig afrekent en daarmee is het thema voor jou gebruik.

In het geval van premium themes zijn er ook aanbieders die een soort abonnement verkopen, waarbij je bijvoorbeeld een jaarlijks bedrag betaald voor je thema en alles wat erbij hoort. (updates en support bijvoorbeeld).

Enkele aanbieders

Al zijn er veel meer, zoek simpelweg op premium themes en je vindt aanbieders of artikelen met aanbevelingen.

Suggesties voor blog thema’s

Hieronder een kleine opsomming van theme’s die redelijk voldoen aan mijn smaken en voorkeuren. In dit geval via themeforest.

Hoe achterhaal je van een andere wordpress website hun gebruikte thema?

Soms kan het gebeuren dat je langs andere websites komt en dan denkt wat een mooi thema. Het kan dan zo zijn dat je benieuwd raakt naar welk thema de website gebruikt. Wist je dat dit heel eenvoudig is te achterhalen.

Onderstaande links zijn websites met een wordpress theme detector. Je kan daar een URL invoeren van een (wordpress) website. De detector laat je vervolgens zien welk thema en welke plugins de website gebruikt.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de bovenstaande voorbeelden niet laten zien welk thema een wordpress website gebruikt. In dit geval kan het zo zijn dat de website beheerder dit heeft afgeschermd of beveiligd. Het kan ook zo zijn dat het gaat om een thema dat minder, of niet bekend is, omdat het bijvoorbeeld zelf gemaakt is. Al zal in veel gevallen duidelijk worden om welk thema het gaat.

Waar let ik op bij het kopen van een nieuw thema?

Als ik op zoek ga naar een nieuw thema dan hoop ik een thema te vinden dat voldoet aan een aantal voorkeuren. Ik geef hieronder enkele voorbeelden van waar ik op probeer te letten, voordat ik het thema koop.

Komt je thema van een betrouwbare aanbieder?

Je wilt immers gewoon dat je gekochte thema goed werkt, en niet wat halfbakken is, omdat de aanbieder het thema heeft ontwikkeld in slordige code-taal. (alle thema’s en websites draaien op codes).

Je wilt daarnaast dat er geen spraken is van bijvoorbeeld veiligheidslekken, waardoor je website een makkelijk doelwit zou kunnen worden voor hackers of andere kwaadwillende.

Je wilt gewoon een mooi en gebruiksvriendelijk thema.

In welk jaar was het thema gelanceerd en wanneer kreeg het zijn laatste update?

Het is ook goed om te kijken vanaf welk jaar een thema op de markt is en wanneer het thema dan nog updates heeft gehad?

Het is af te raden te werken met te oude thema’s. Dat kan zorgen voor allerlei problemen. In zowel gebruiksvriendelijkheid, als in de functionaliteiten, maar ook weer in de veiligheid van je website.

Is het thema geschikt voor weergave op allerlei verschillende type apparaten?

Het er op letten of een thema ‘responsive’ is, dat wil zeggen kan je thema het aan om je website goed weer te geven in een wereld waarin verschillende apparaten worden gebruikt, zoals telefoon, tablets of een desktop.

Als jij je website zo toegankelijk mogelijk wilt houden voor je bezoekers, dan zorg je ervoor dat je website bij voorkeur op al deze apparaten goed werkt.

Je kan daar bij het kopen van een thema al op letten. Ik lees graag wat de ontwikkelaar hierover schrijft, maar ook bezoek ik de demo van een thema soms met meerdere apparaten, om te testen hoe het thema wordt weergegeven.

Heeft het thema de mogelijkheid om een sticky header te gebruiken voor zowel desktop als op mobiel?

Het is een van mijn persoonlijke voorkeuren om ervoor te zorgen dat bezoekers van je website altijd bij het menu (de navigatie van de website) kunnen.

Wat mij betreft is niet zo hinderlijk dan op een website terecht komen, en daar dan beginnen te lezen, en dan ben je uitgelezen, en dan blijkt opeens dat je naar boven moet scrollen om aan het ‘menu’ te kunnen komen.

Naar mijn idee is dit niet gebruiksvriendelijk en hou je daarmee geen bezoekers vast. Kortom bezoekers haken af na het lezen van het artikel, omdat ze niet bij die navigatie kunnen (zonder eerst hinderlijk terug te moeten scrollen).

Als de navigatie dus altijd binnen handbereik is dan geef je de bezoeker de controle over verder navigeren op je website, of de website verlaten na het lezen van het artikel.

Een Grid, List of Masorny Layout?

Het aantal berichten in een blog kan worden weergegeven in diverse stijlen. We noemen die stijlen een Grid, een List of een Masorny Layout.

Een Grid is een weergave van een aantal artikelen op symmetrische wijze en bij een lijst staan artikelen meestal onder elkaar weergegeven.

Mijn minst favoriete en volgens mij onder bloggers ook het minst populair is de Masorny layout waar artikelen niet uitgelijnd staan weergegeven. Sommige zullen het speels noemen, maar persoonlijk vindt ik het al gauw slordig overkomen.

In veel bepaalde thema’s heb je opties over de manier waarin jij wilt dat je artikelen worden weergegeven. Andere thema’s hebben dat beperkt of niet. Wellicht een punt om te bekijken voordat je een thema koopt.

Ik vind persoonlijk een Grid – Layout fijn, dit geeft naar mijn idee in 1 oogopslag meteen een goed overzicht en de keuze aan de bezoeker, over een aantal artikelen die de bezoeker zou kunnen kiezen om te lezen.

Opsomming: ‘Vragen voor aanschaf’

 • Komt het theme van een betrouwbare aanbieder?
 • Vanaf welk jaar is het thema op de markt?;
 • Wanneer heeft het thema zijn laatste update gehad?
 • Is het thema responsive?
 • Beschikt het theme over een sticky header voor zowel desktop als mobiel?
 • Heeft de ontwikkelaar iets aangegeven over hoe het thema met GDRP omgaat?
 • Heeft het thema documentatie als naslagwerk? zodat je kan opzoeken hoe je met je thema moet omgaan? Is er daarnaast een mogelijkeid tot support? Wat zeggen de reviews en vragen van eerdere kopers?
 • Beschikt het thema over de opties om te kiezen voor een grid, list, of masorny layout? Zodat jij de controle kan hebt in de overzichten en de manier waarop je berichten in dat overzicht worden weergegeven?
 • Oogt het thema professioneel, volwassen en stabiel? Kortom kun je met de investering die je doet weer en tijd vooruit, zonder dat je thema al gauw gaat aanvoelen, als ‘out of date’.

Hoe installeer ik een thema?

Wanneer je een thema koopt dan zal er een ZIP file (bestand) worden geleverd. In sommige gevallen moet je dit uitpakken en in andere gevallen is dit het bestand dat je moet hebben. Het gaat er in ieder geval om dat je ergens een ZIP file ziet.

Je gaat naar je wordpress website en log in op je dashboard. Je kiest in het linker-menu dan voor weergave en vervolgens voor thema’s.

Vervolgens klik je op Nieuwe toevoegen.

In dit geval gaan we ervan uit dat je ergens een thema hebt gekocht of anders een gratis thema hebt kunnen downloaden en dat deze op je computer aanwezig zijn.

Je klikt vervolgens op de knop Thema uploaden en vervolgens Bestand Kiezen. Nu is het belangrijk dat je het ZIP file op je pc selecteert, en is dit voor een thema altijd een ZIP bestand met je thema, selecteer en open het bestand. (altijd een ZIP bestand).

Vervolgens klik je op Nu installeren en dan op Activeren. Je kan meestal hierna met je thema aan de slag. De meeste premium thema;s bieden tegenwoordig een demo import aan. Dat kan op verschillende manieren werken, maar zorgt dat je website er enigszins komt uit te zien als de demo van de aanbieder, wat soms helpend kan zijn in het hebben van een start

Image by rawpixel from Pixabay

10 Comments

 1. Hoi Rob, hoe zit het dan met het onderscheid tussen wordpress.com en wordpress.org? Dit zijn toch 2 verschillende aanbieders? Org is veel professioneler en heeft veel meer mogelijkheden. Ik hoor het graag, gr. Jeannet

  • Rob Reply

   Goede vraag, daar is op andere websites en blogs al veel over geschreven, hier heb ik die uitleg nog niet. Al probeer ik daar in de toekomst wel ook aandacht aan te besteden.

   Het wordpress.com en wordpress.org verhaal geeft vaak nogal eens wat verwarring, zeker onder beginnende bloggers. Misschien zou het daarin wel beter zijn als wordpress.com een andere naam zou hebben, bewijze van, zodat die verwarring wordt voorkomen. Helaas is dat niet zo.

   WordPress.com is eigenlijk inderdaad gewoon een commerciële dienst, waar je gratis een blog kan beginnen of tegen betaling van een van de abonnementen die ze daar aanbieden. Hoe meeer vrijheden en mogelijkheden je wilt hebben, hoe duurder het abonnement wordt. Meestal zit je bij deze dienst daardoor vast aan nogal wat beperkingen van mogelijkheden of functionaliteiten.

   Daarom wordt meestal wordpress.org aanbevolen. Dit wil zeggen dat je inderdaad bij een hostingprovider wat webruimte afneemt voor je website, meestal i.c.m. een eigen domeinnaam. In mijn geval heb ik dat geregeld via neostrada, waarover ik zelf tevreden ben. Op die webruimte installeer je vervolgens wordpress. (die een wat andere look and feel heeft dan het broertje dat ik net eerder beschreef, maar wel nog steeds herkenbaar is). WordPress is dan het Content Mangement Systeem (CMS) op jou eigen webruimte en binnen jou eigen domeinnaam. Voordeel is dat jij dan uiteindelijk zelf de volledige regie hebt over hoe je deze website wilt inrichten. Je kan een theme (lay-out) kiezen naar keuze. (gratis of een kopen) en daarin zijn er veel meer mogelijkheden en variates dan wordpress.com je te bieden heeft. Je kan plugins toevoegen (een soort addon, of toevoeging, die zorgt voor extra functionaliteiten). en vor zo’n beetje alles is er wel een plugin te vinden. Daarin heb jij de regie en de controle en daarin wordt je bij wordpress.com toch wel beperkt(er). Dus dat wat je zegt klopt je hebt meer mogelijkheden onder een eigen gehoste wordpress website.

   Hoop dat die uitleg enigszins duidelijk is?

   Rob

 2. Hoi Rob, ja, helemaal duidelijk uitleg van het verschil. Het is ook behoorlijk lastig en verwarrend. Ik snapte het in het begin helemaal niet, en reageerde steeds op de verkeerde wordpress. Dank voor je uitleg.

 3. Interessant artikel! Hier hebben zeker veel mensen wat aan! Ik heb een thema gekozen en was er direct blij mee. Als ik eens informatie nodig heb zal ik weer terugkomen bij dit artikel! Fijn weekend!

 4. Ik ben dol op Themes. Ik wissel zeker wel 2x af per jaar. Al weet ik dat dit niet echt verstandig is, want je lezers raken wel gewend aan het thema die je nu dan gebruikt. Maar ik ben er dol op. En superhandig die link, om te zien welk thema iemand gebruikt. Soms kan ik het wel achterhalen en soms niet.
  Deze ga ik dan ook gebruiken. Dank je wel

  Liefs mij,
  Sylvia

  • Rob Reply

   Ik vind Themes ook leuk, maar het is inderdaad oppassen dat wanneer je teveel wisselt, je je eigen “branding” niet om zeep helpt. Bezoekers gaan op een bepaald punt je website herkennen en als die dan steeds een nieuw jasje krijgt dan kan dat niet altijd positief uitpakken. Wist je trouwens dat Themeforest iedere maand Freebies weg geeft, waaronder ook vaak een WP Theme zit? Simpelweg naar Themeforest en daar even zoeken naar de Monty Freebies. Dat is wel een hele goedkope manier om aan onder andere een nieuwe theme te komen haha. In ieder geval fijn te lezen dat je iets aan mijn linkjes had.

 5. Toen ik mijn website opzette heb ik heel lang getwijfeld of ik een gratis of betaalde theme wilde hebben. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een betaalde theme omdat de mogelijkheden veel uitgebreider waren. Ik heb er geen spijt van!

Write A Comment

Om deze website optimaal te laten functioneren, maken we gebruik van een techniek die cookies in de browser plaatst. We verwijzen voor meer informatie naar onze disclaimer en privacy policy. Je kan hieronder weigeren of accepteren. Cookie policy