ONDANKS SITTARD HARD OP WEG IS TE WERKEN AAN HAAR IMAGO, IS HET NOG NIET ZO LANG GELEDEN DAT WANNEER JE DOOR DE STAD LIEP, EEN WAT TREURIG BEELD KREEG VAN DE STAD. SITTARD HAD TE MAKEN MET BEDRIJVEN DIE ZICH TERUG TROKKEN, FAILLIET GINGEN, DE TIJD NIET HAALDEN EN DUS MET EEN BINNENSTAD WAARIN SPRAKEN WAS VAN LANGDURIGE LEEGSTAND VAN DIVERSE PANDEN. ALLES LEEK LANGZAAM AF TE BROKKELEN EN MEER IN VERVAL TE RAKEN.

OMGEVING: HET STATION

De grootste misser was de weg vanaf het station, in de richting van het centrum, iedereen in Sittard weet dat dit gebied nou niet bepaald een representatieve toegangspoort tot de stad is, en nou niet bepaald een visitekaartje afgeeft, van Sittard als mooie stad, waar je snel terug moet komen.

Het gemeentelijk beleid leek wat radeloos en dus kreeg je slechte projecten, waarvan je vooraf zou kunnen weten dat deze de tijd niet halen. Want een heel slecht gebied, zogenaamd verkopen als een interessant gebied voor ‘starters’ en vervolgens zaakjes van wisselende aard en omvang zien opduiken, komen en ook weer zien gaan.

De straat waarover ik spreek was helemaal geen interessant broednest voor starters, maar een straat in verval, en een straat met een toenemend imago probleem, dat er nu ook nog een zaakjes bijkwamen, die soms kwalitatief slecht bleken te zijn, deed de staat en het gebied meer kwaad dan goed. Want wat moet je met een straat met wat schimmige zaakjes. Dat is niet dat moderne broednest, maar draagt bij aan verloedering van een gebied.

OMGEVING: DE MARKT

In Sittard was een lange tijd V&D de grote publiekstrekker, die in de stad recht op de markt lag. In een grote lelijke betonnen gebouw. Ooit stond hier een mooi historisch gemeentehuis, waarom die ooit plaats moest maken voor een betonnen gedrocht is voor de meeste mensen een raadsel. Iedereen weet dat V&D inmiddels haar deuren heeft gesloten, ondanks waren er tijden in Sittard dat dit bedrijf succes kende en dus druk bezocht werd, en je kan zeggen dat dit op een A-locatie ligt gevestigd, maar sinds het doek viel voor V&D heeft ook dit pand op een prominente plek te maken met leegstand. Er zijn enkele initiatief geweest, zoals een wat verloren budget kleding markt, maar in een uitstraling die wederom opnieuw bijdrage aan meer schade van het imago.

Ondanks dat is de historische markt van Sittard, juist een van de ‘meerwaarde’ en de musstee, met haar uitgebreide horeca rondom. Waarvan sommige in een historisch pand zijn gevestigd, zoals café de Gatz. Ook is Sittard bekend als stad van de kerken, zoals de basiliek, de sint michielskerk, het Mariapark of de Sint Rosa Kapel. Als we dan zouden moeten spreken over zaken die er wel zijn, dan moeten we dit alles zeker benoemen, en ook een aantal evenementen niet vergeten, zoals carnaval, de sint joep markt, het sint Rosa festival, en de oktoberfeesten.

DE EVENEMENTEN VAN DE STAD

Al zijn dat allemaal evenementen die seizoensgebonden zijn, met andere woorden de oktober – feesten zijn 1 keer per jaar in oktober en het is niet het hele jaar oktober en dus de stad zelf had te maken met toch dat trieste beeld.

DE PUTSTRAAT

Ook de putstraat van Sittard leek opeens een broednest te worden van ideeën, kleine sociale initiatieven, maar dat kende ook opkomst en ondergang . Van ondernemers hoor je dat gemeentelijk bestuur niet altijd op hun hand was in ambities, plannen, dromen, en verwezenlijkingen van zaken.


DE LIGNE

Het gemeentelijk bestuur leek last te hebben van kramp onder die toestand en er kwamen projecten, die wat op prestige projecten zijn gaan lijken. Bijvoorbeeld werd een nieuw gebied gebouwd onder de naam ‘de ligne’. Hier zijn een school, de bibliotheek, het museum en filmhuis gevestigd, maar het project bleek erg duur te zijn, en nu na jaren zien we dat ondernemers hier geen ruimte willen of kunnen huren, doordat de prijzen te hoog liggen. Daarnaast zijn er nieuwe problemen opgetreden, zoals het feit dat dit een zijstraat, een vertakking is geworden op de stadskern, en de kern zelf al worstelde met deze problemen. Inmiddels verschijnen er ook berichten van hangjeugd en asociaal gedrag dat hier plaats vindt, waardoor er camera’s geplaatst moesten worden. Dit komt naar mijn inziens door dat dit gebied teveel verscholen ligt ingebed, waardoor het voor dit soort hangjeugd een aantrekkelijke locatie is geworden.

FRISSE IDEEËN

Ondanks dat zijn er ook een aantal leuke nieuwe zaken, of restaurants open die wel onder mijn aanbevelingen zouden vallen, daar vertel ik je meer over in dit artikel.

NIEUWE ONTWIKKELINGEN

Ook is de gemeente vast niet alleen bezig met de ontwikkeling van slechte plannen, zo wordt er op een goede locatie gewerkt aan het verwezenlijken van een hotel. Hoe dat succes zal hebben of niet, zal de tijd nog moeten leren.

Al ben ik wel van mening dat gemeentelijk beleid zich teveel focust op het oppoetsen van de het imago van de binnenstad. Momenteel wordt in hoog tempo verbouwd en panden gevuld met nieuwe namen, en het mag gezegd worden, dat daar goede namen tussen zitten, maar ik zie ook nieuwkomers waarvan ik denk dat ze de tijd niet halen en dan vraag ik me af hoe we dan over een jaar eindigen, met nieuwe leegstand, een slecht initiatief? Of zinvolle vervanging.

NAVELSTAREN OP EEN OPGEPOETSTE BINNENSTAD, MAAR EEN VERGETEN SAMENLEVING?

Ik denk ook dat Sittard teveel is aan het navelstaren op haar binnenstad en de samenleving in het algemeen teveel vergeet. Als ik even mijn eigen huidige situatie neem: alleenstaande man in een uitkering. Daar heeft Sittard eigenlijk niets voor. De hoeksteen waar de gemeente zich p richt lijkt het gezin te zijn en alles wat daar buiten valt, heeft dat eigenlijk wel genoeg mogelijkheden binnen Sittard? Alleenstaande, mensen in armoede, mensen van alle leeftijden in eenzaamheid, mensen met een beperking, homoseksuelen, of andersgezinde?

De eerder genoemde evenementen zijn echt niet leuk als je te maken hebt met de noemers eenzaamheid, of de noemer financiële krapte, vanuit bijvoorbeeld die 2 blijf je wel weg bij de oktober – feesten? Maar wat is er dan?

In Sittard ligt in het Land van Gulick diverse sociale initiatieven, maar als je al worstelt met kwetsbaarheden, wil je dan altijd je voeding halen uit lotgenoten contacten? Je wilt jezelf niet altijd bevestigen en verbinden met je probleem, maar ook wel eens overstijgen aan je probleem, en dan vindt ik dat Sittard echt te weinig voeding en kansen biedt aan deze doelgroep(en).

Om even een klein uitstapje te maken, ter vergelijking. In Maastricht kun je gratis sporten vanwege het project Maastricht beweeg de stad, bij dress for succes kan ik aan gratis representatieve kleding komen voor een sollicitatie, bij de universiteit kan ik gratis lezingen volgen via studium generale, bij het centrum vaktherapie zijn er workshops gratis of donatie bases, en er is een gratis kinderboerderij. Dat heeft allemaal niets te maken met ziektebeelden, lotgenoten contacten, maar juist met dat overstijgen, met kansen, met in de mogelijkheid gesteld te worden om geestelijk gevoed te worden, om andere mensen tegen te komen, informatie te krijgen, met meer dan met e kwetsbaarheid bezig te zijn, dus Sittard waar ben je op dit stuk?

Ik ken niet 1 initiatief die dit doet. De gemeente zal hierin misschien antwoorden dat dit niet komt vanuit de gemeente, maar vanuit bedrijven en organisaties, maar het is naar mijn smaak aan de gemeente om de juiste voedingsbodem te creëren om iedereen kansen te bieden, dus bij deze mijn open uitnodiging aan de gemeente om niet te navelstaren op de stad, maar om te kijken naar haar samenleving en daarin kansen te creëren waarin iedereen mee kan en mag doen, niemand vergeten hoeft te worden, arm in kansen wordt, maar dat iedereen in de stad meedoet en meetelt. 

Author

Write A Comment

Om deze website optimaal te laten functioneren, maken we gebruik van een techniek die cookies in de browser plaatst. We verwijzen voor meer informatie naar onze disclaimer en privacy policy. Je kan hieronder weigeren of accepteren. Cookie policy